Het omgedraaide proces van recruitment van een Bèta

Het omgedraaide proces van recruitment van een Bèta

In deze blog neem ik jullie mee in het omgedraaide proces van recruitment van een bèta dame. Een onderdeel van mijn werk als HR adviseur recruitment. De juiste persoon voor de juiste plek of het zoeken van de juiste plek bij juist die persoon.

De kennismaking

Enkele maanden geleden kwam ik via via in contact met een hoog opgeleide jonge dame, zij was op dat moment enkele jaren afgestudeerd, maar had nog niet de juiste werkkring gevonden. Met een achtergrond in met name een door mannen gedomineerd vakgebied was het voor haar heel moeilijk om aan een uitdagende, leuke, maar ook – een voor haar – zinvolle baan te komen.

De recruitment van een bèta

Zoals zoveel recruiters werk ook ik volgens een vast systeem. Hierin breng ik  de wensen omtrent de toekomstige baan in kaart te brengen. Definieer ik  de valkuilen van voorgaande banen. Om zo zowel de sterke als de zwakke competenties te benoemen en te herkennen. Tijdens dit proces, dat tijdens coachingsgesprekken werd uitgevoerd, zijn we tot het volgende inzicht gekomen. Deze academica is zeer goed in het vertalen van wetenschappelijke scenario’s naar bruikbare informatie om toegankelijkheid hiertoe mogelijk te maken en te waarborgen.

Met deze gegevens zijn we hierna gaan kijken naar mogelijke werkgevers die aansluiten bij haar persoonlijkheid. Al snel kwamen we tot de conclusie dat een baan in de keiharde commerciële wereld niet voor haar weggelegd is. Samen hebben we toen een longlist opgesteld van non-profitorganisaties en semi-overheidsinstellingen waar zij, zoals wij dat zagen, tot haar recht zou komen.

Kijken naar een schaarste

Een geluk bij een ongeluk is dat er op dit moment zich een trend aftekent. Deze is met name gericht op het vertalen van wetenschappelijke concepten of analyseconcepten naar diverse soorten software. De wereld om ons heen wordt steeds meer gedigitaliseerd en daarvoor zijn nieuwe inzichten nodig, die wetenschappers of analisten zien maar niet kunnen vertalen naar softwareconcepten. Met dit tweede inzicht werd de zoektocht naar een voor haar ideale werkkring weer kleiner gemaakt. Immers de werkkring moest natuurlijk wel voorzien in het hebben en willen en kunnen inzetten van zulke informatie.

Het netwerk met de baan

Een groot onderdeel van het huidige zaken doen is het zorgen van een goed, actueel en inzetbaar netwerk. Na enkele telefoontjes kreeg ik een terugkoppeling op mijn vraag ‘wie heeft er voor een zachte Bèta ‘ster die verbindingen legt tussen de wetenschap en informatie voor een breder publiek, een baan?’. Na het verkrijgen van het functieprofiel begint het traject van selecteren. Het concreet kijken naar de vraag van de potentiële werkgever en het aanbod van de potentiële werknemer.

Ik kon niet anders zeggen dan dat het volledig aansloot op elkaar. Met genoegen heb ik de academica voorgesteld aan mijn zakenrelatie alwaar een gesprek is ingepland bij de potentiële werkgever. Ik kan met trots melden dat de academica ondertussen 1,5 maand met recht op haar plek zit. Haar werk omvat het verwerken en omvormen van eerder verzamelde statistische gegevens door beroepsbeoefenaars naar bruikbare informatiedoeleinden voor een breder publiek. Zie hier het omgedraaide proces van recruitment van een Bèta dame is een feit!

Lees aanvullend op deze blog ook mijn blog over het opstellen van een recruitmentplan!

Geplaatst in MKB, Recruitment.